måndag 17 juni 2024

long time no see - När domedagsprofeterna har tystnat och aktietipsen duggar tätt, då börjar det bli intressant.

 Oj, tiden går och sommaren har landat. Rapportsäsongen kom in bättre än förväntat, vilket nästan har slutat förvåna mig nu fast svensk ekonomi går på knä. Men domedagsprofeterna har tystnat vid det här laget (jag inkluderad) och aktietipsen duggar tätt i Dagens Industri, så varför inte, vändningen är här för att stanna och det är väl helt normalt att börsen ska fortsätta upp från dessa nivåer. Eller inte, för det är stökigare än någonsin i världen och Europa just nu, och när man väl släpper garden och tror att faran är över så är risken för knock väldigt hög. Till hösten ska även notan för pandemin betalas av företagen som drog nytta av de statliga lättnaderna, så vi är långt ifrån klara med den ekonomiska skulden som byggts  upp efter pandemin, så det blir en spännande sommar för börsen, och kanske inte så lugn och somrig som det brukar vara.

Efter mycket excel-hackande så har jag fått in alla siffror från rapporterna och uppdaterat min lista över de 70 bolagen som jag bevakar, se fliken FPA70 Bolagsbevakning. Det är bara skistar som släpar med sin sena rapport som kommer på torsdag denna vecka.

Jag har även ägnat våren till att kika på en aktievärderingsmodel eller rättare sagt DCF, som står för diskonterad kassa flödesanalys, för att kunna uppskatta om en aktie är köpvärd eller inte. Och det har varit klart lärorikt att försöka sig förstå sig på detta och vilka parametrar som kan tänkas styra aktiekursen och dess utveckling. Just samspelet mellan ett bolags fundamentala siffror vägt mot en diskonteringsfaktor, där man ska ta hänsyn till b.la. inflationen och räntor, för att sedan kunna se hur det speglar bolagets aktiekurs idag. Hur som haver, efter att ha justerar och ändrat, vridit och vänt på siffror och tal så visar min modell att i stort sätt alla bolagen jag följer är övervärderade, jämfört mot dagens aktuella börskurser. Eller ska man kalla det att dom handlas till en premie(?) Men framtiden får väl utvisa om jag har rätt eller fel. Mest intressant är Nibe, som till dagens datum har tappat ca 60% av sitt aktievärde från toppen vid årsskiftet. Min nuvärdesanalys säger att köpkursen bör ligga på 21sek idag, och om inte tillväxten ökar från dagens nivåer så kommer värdet på kursen att vara 31sek. Så det ska bli spännande att följa upp riktkursen mot vad marknaden kommer att värdera Nibes aktie till.

Men man måste skilja på DCF Analys och andrahandsmarknaden för aktier. Just nu verkar trycket att spara i just aktier vara superhett. Vilket automatisk tillför flera köpare än säljare, och enligt klassiskt nationalekonomisk lära så driver detta priserna uppåt, när efterfrågan är hög. Lägg även till att om detta sparande sker genom aktiefonder, så kommer priserna att skjuta i höjden då fonderna köper oavsett aktievärdering, samtidigt som dom har ett intresse att hålla upp börsvärdet då avgifterna beräknas efter en procentsats. Lägg även till prestationsavgiften, ifall dom nu skulle råka slå sitt jämförelse index. Så hur mycket jag och min värderingsmodell tycker att priset ska vara för en aktie, så spelar det ju ingen roll så länge någon annan är beredd att betala dagens höga priser. Men det jag är ganska säker på, är att över tid kommer vi att få se en utjämning av dagens börskurser till en mer normal och tillnyktrad värdering, även om det bara sker under en kort period för att förhoppningsvis ta fart upp igen. 


BFE