onsdag 6 juli 2022

Då vänder börsen

 

Att se större uppåt rekyler på 1-3% under en dags handel är helt galet, vem tror allvarligt på en vändning nu, vem anser att börsen är köpvärd? Marknaden har varit girig där riksbanker matat finansgökarna med på tok förmycket kapital under lång tid och skapat ett monster som kommer förgöra sig själv och samtidigt dra med sig alla i ättestupan. Nä, det kanske inte blir riktigt så illa, men bra är det inte och vi har absolut inte bottnad ännu.

Börsen är nu ner 20% från årsskiftet och att finansekonomin har toppat för den här gången verkar ganska klart. Efter parabolisk uppgång 20-21, blir årets nedgång mer en lätt avsvalkning skapad av naturliga vinsthemtagningar. Börsen har rusat 40% från botten av pandemiraset i mars 2020, trots avsaknaden av en högkonjunktur. Att staten lyckades med sin TINA strategi är det ingen tvekan om, men hur ser baksmällan ut efter denna euforiska börsfest, när når vi botten.

Alla pratar om risken för lågkonjunktur och recession, men jag kan inte se att vi haft någon direkt högkonjunktur sedan 2019 som började avta Q1 2020 och då på väg mot ny lågkonjunktur.  Vid det tillfället hade staten redan använt sitt räntevapen för att elda på ekonomin och dom började nog bli ganska svettiga. Men då kom pandemin som en räddare i nöden, och allt blev tydligen möjligt i finans och penningpolitiken, no limits. Finansvärlden skulle räddas och pandemin skulle bekämpas. Helt plötsligt fick vi en extrem högkonjunktur (i finansvärlden) mitt under brinnande pandemi och nedstängningar där realekonomin stod på knäna. Om inte detta var en anomali och vilka konsekvenser detta kunde få, verkade ingen reagera på?  - what ever it takes.

Men här står vi nu och ingen riktigt vet vilka knappar man ska trycka på. Riksbanken prövar att höja räntan för att visa sin handlingskraft, men jag tror ingen vet hur vi ska ta oss ur detta, det brinner alldeles för många eldsvådor att man inte vet var man ska börja släcka.

Vi når botten när riksbanker världen över tvingas att upphöra med kvantitativa lättnader och återgå till sin normala sysselsättning. Att förse marknaden med lagom av kapital och ser till att detta inte är gratis. På så sätt tvingas finansvärlden använda kapitalet konstruktivt med förnuft. När väl den privata finansmarknaden kan stå på egna ben är vi på rätt väg. Och när det har vänt kan man hoppas att någon nationalekonom på beslutsposition lärt sig något av det som skett. Men så fungerar det inte, det kommer att ske igen.

OMX30 stod på 1905 i Q1 2020, då föll det, att vi nu pendlar runt denna nivå kanske inte är en tillfällighet. Många investerare har sina stöd här med förhoppning om en vändning. Vi får väl se hur det blir med det.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar