onsdag 17 augusti 2022

Bubbla eller högkonjunktur?

Börsen har gått ner 20% sedan årsskiftet och det ser lite bistert ut. Inflation och räntor går upp och det spås lågkonjunktur 2023, typ sånt som kan påverka börsens utveckling framöver. 

Men det verkar som att många redan tror att det är diskonterat i dagens börskurser och nedgång. Jag bygger det på senaste dagars uppgång efter en bra  inflationssiffra från både USA och Sverige.

Om vi backar något, typ till Februari 2020 när börsen stod på topp med OMX30 på ofattbara 1900 punkter. Då började det lukta bränt i maskineriet och mycket talade för en avmattning efter en lång tid av god tillväxt. Värdet på börsen var då 8 400 mdr sek. 

Vid skrivande stund så har vi ett OMX30 på 2056 punkter, ca 150 punkter över högsta värde från 2020. Börsvärdet är 12 300 mdr. 4000 mdr högre än vad vi hade i februari 2020. Börsen värde är idag 47% högre än den var för 2½ år sedan.

Befinner vi oss i en högkonjunktur idag? 

Att vi skulle ha en större marknad idag än 2020 kan inte vara sant. Att vi har bättre förutsättningar för tillväxt framöver verkar inte heller vara sant, även fast det började peka nedåt i februari 2020, strax innan pandemin bröt ut, så var molnen inte lika mörka som dom är idag, jag skulle säga att det nu ser lite värre ut.

Om det skulle vara riktigt det vi ser, så har nationalekonomerna hittat botemedlet för recession, vilket i så fall kräver Nobelpriset i Ekonomi. Alltså, kortfattad, vid minsta tecken på lågkonjunktur så stänger vi ner ekonomierna och delar ut gratispengar under en 12 månaders period. Där efter trycker man på start-knappen och tjo flöjt, så har vi trollat fram en högkonjunktur, enkelt!

Om det inte stämmer, så har vi ett enormt problem framför oss, För när väl det uppdagas att börsen underliggande värde är långt ifrån de siffror vi dagligen matas med och att möjligheten att nå upp till dessa siffror är ljusår här ifrån, om vi nu ska prata om långsiktigt sparande. 

Allt detta kommer få ett bankkonto att vara en bra och trygg placering för kapitalet, oavsett inflation, så vida inte banken själv dras med i djupet. Men det är väl inte möjligt i vårt Svenska monetära system, där bankerna har för stor makt och alltid kommer räddas med skattemedel.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar