måndag 29 augusti 2022

Deflationen vs. Inflationen

 


Tänk dig något så fantastisk och magiskt att dina surt förvärvade och skattade pengar helt plötsligt skulle öka i värde utan att du behöver göra någonting. Att inte behöva ta någon risk och inte betala avgifter till någon bank som ska investerar dina pengar för att ge ditt sparade kapital en chans att behålla sitt värde över tid.

Alla nyutexaminerade ekonomer blir matade med att inflation är ett måste i en fungerande marknadsekonomi där evig tillväxt är en självklarhet. Bästa exemplet på detta är väl att man vet att konsumenten kommer avvakta sina inköp i väntan på att deflationen ska göra produkten billigare och att det då skulle resultera i minskad konsumtion och en ekonomisk krasch som följd? Varför skulle konsumenten helt plötsligt vänta med att köpa någonting, när man idag lånar pengar för att man inte kan vänta (spara till ihop till sitt köp).

Att se ett scenario där hushållen känner sig rikare och då kommer konsumera mera verkar inte finnas i kalkylen. Hotet är nog att hushållen skulle märka att det börjar löna sig att spara till konsumtion. För problemet med att vi får en kontrollerad konsumtion, där ”cash is King” och kredit inte är första alternativet, så skulle det inte gynna våra penningstinna banker att maximera sina vinsten.

Men inflation ska vi ha, och ett ökat lånande. Som resulterar i hög belåningsgrad och mindre marginaler för hushållen. Risken ökar till att en dag inte kunna betala tillbaka sina lån och fastna i en livslång skuldfälla.  Kanske till och med få bli kund hos Skatteverket skuldsanering tjänst, som verkar gå väldigt bra nu för tiden (=dåligt). Att morgondagens dödsbo mest kommer bestå av skulder är nog ingen osannolikhet, och efter någon smart grundlagsändring så kommer skulderna att tvingas ärvas eller ännu bättre, täckas upp av skattemedel ifall arvingarna inte kan betala, för hur ska det annars gå för låneinstituten, som fritt exploaterat på människans drömmar om ett ännu bättre liv redan idag.

Deflation verkar vara ett stort hot mot den moderna låneekonomin. Den hindrar marknaden att växa i den takt som tydligen krävs för att finansvärlden ska vara nöjd. Den som väntar på något gott, ska helt enkelt aldrig behöva vänta. Men tyvärr så är det nog så, om något är för bra för att vara sant, så är det oftast det. Och det finns inga gratisluncher, någon gång ska notan betalas och den kommer inte att ätas upp av inflationen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar