torsdag 1 september 2022

Och så kom energikrisen

Jag har nog gått och väntat på detta i många år nu. Då var det mest för att man förstod att fossila bränslen är en begränsad resurs och att en dag kommer att ta slut. 

Men kikar vi på det från ett ekonomiskt perspektiv så är det omöjligt att förstå hur mycket kapital olja och gas egentligen är. Hur mycket betyder oljan för världens ekonomier? Det är inget man bara fasar ut och ersätter med ett miljövänligare alternativ.

Olja och gas är inte bara ett bränsle för uppvärmning, eller ett drivmedel eller en produkt för tillverkning av plast och gummi etcetera. Olja är makt, politik, rikedom, skatteinkomster, arbetstillfällen. Olja och gas är den ekonomiska ryggraden i den moderna ekonomin, så det är verkligen inget man bara kan ersätta.

Vad har jag gått och väntat på i 20 år? Jo, att elektriciteten ska börja kosta mycket pengar. För ska fossila bränslen fasas ut så måste hela den ekonomiska kommersen ersättas. När bilar och industri är fossilfria och all elektricitet kommer från sol, vind och kärnkraft, så ska även skatteintäkterna till statskassan ersättas. Det enkla svaret på det är högre elpriser oavsett hur tillgång och efterfrågan ser ut. Så det är nog bara att vänja sig att energi kommer att vara dyrt om vi ska ha en fortsatt ekonomisk välfärd. 

Men med den makt oljeproducenter idag besitter över världens makthavare så kommer detta ta tid, frågan är ifall det kommer att hända i modern tid, vi kanske till och med måste vänta på att oljan ska ta slut, innan detta sker.

Det bästa med denna utveckling är att energin och maktkapital, någon gång i framtiden kommer att fördelas på flera länder och aktörer och bl.a. OPEC är ett minne blott. Sen är det ju bra för miljön också.

 Sen är det dags för dricksvattnet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar