onsdag 17 augusti 2022

Min röst är inte till salu

https://www.dn.se/ekonomi/finansministern-beredd-stotta-elkunder-stodpaket-presenteras-i-dag/

Att den sittande regeringen vill kompensera för en drivande inflationen kommer väl till pass inför valet om någon månad. Att energipriserna stiger och priser på varor och tjänster följer efter, är inte så konstigt. Med för mycket pengar i det monetära systemet så brukar det normalt driva inflationen, i någon form. Nu har vi tyvärr även en nalkande energikris pga. att det inte är försvarbart att handla olja och gas från ryssen. Något som oljekartellen drar nytta av, då deras intresse att få oljan till normala prisnivåer skiner med sin frånvaro.

Som sagt, priserna stiger dels för högre frakt och produktionskostnader, men Sveriges finansminister passar även på att beskylla bolagen för att dom höjer priserna i ett rent vinstintresse, vilket säkert också är sant. Aja baja.

Detta kallas för marknadsekonomi  och inget annat. När efterfrågan blir större än tillgången, så stiger priserna. Och när saker blir dyrare så får man börja hushålla och prioritera. Kanske att vi sänker temperaturen i rum vi inte befinner oss i, kanske att vi inte köper dyrare varumärken än vi har råd med, kanske att vi struntar att åka på den där utlandsresan i vinter. Inget varar för evigt, inte heller en lågkonjunktur och det kan vi klara av. Det är ju även bra för miljön med minskad konsumtion. Så när vi tvingas att prioritera så kommer efterfrågan falla automatiskt och producenterna måste se över sina priser. Det är marknaden som bestämmer och vi är en del av marknaden. 

Men att staten hela tiden försöker motarbeta konjunkturerna är inte sunt och risken att det blir värre i slutändan är väldigt hög. Vilken politiker kommer att ta det ansvaret och konsekvensen för deras lössläppta handlande? Troligtvis ingen, det priset får medborgaren betala.

Men nu är det valår och kan man köpa sig 4 år vid makten så gör man det, what ever it takes.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar