måndag 19 september 2022

Börsen ska ner, ingen överraskning och inga konstigheter.

I februari 2020 när börsen stod på topp hade Nasdaq Sthlm ett värde på 8821mdr. Efter att pandemin slog till så rasade börsen ner till 5981 mdr och 30% av värdet försvann, eller rättare sagt ett värde på 2 840 000 000 sek raderades ut på 3 veckor. Men redan i September 2020 så hade det monetära värde återhämtat sig efter ytterligare ett stödpaket på 300 miljarder kronor från Riksbanken. Allt annat lika = Stängt.

I Januari 2022 var börsens värde uppe på 14 700 mdr dvs. nästan 6 000 mdr högre än toppen 2020. Att börsen sjunker tillbaka är väl egentligen inte så konstigt, utan det vi ser är en avsvalkning av en överhettad  finansmarknad med på tok för mycket pengar.

Idag har börsen ett värde på 11 100 mdr och vad jag tror så kommer vi se en fortsatt nedgång mot 8000 mdr, dvs. där vi var i Februari 2020. Så innan detta är över, så har ytterligare 30% av dagens värde raderats ut, innan vi börjar se en vändning.

Vad detta innebär för OMX30 så gissar jag att vi landar på index runt 1750 för OMX30, ett tapp på ca 6% från idag. Det kommer fortsätta vara volatilt, och där index 1750 blir jämviktskursen, och bra referens för trading.

Men detta gäller bara ifall vi får en fortsatt s.k. mjuklandning, alla svarta svanar exkluderade.

Finansmarknaden måste bevisa att den kan stå på egna ben, utan staten och kapitalets hjälp, i alla fall så länge inflationen spökar. Att detta sätter griller i huvudet på finansgökarna är förståeligt. När marknaden skakar och vi är i en lågkonjunktur, så måste dom fortsätta tro att vändningen väntar bakom hörnet. Experter fortsätter ösa ut köprekommendationer på aktier som du ska övervintra med eller som kommer stå pall en lågkonjunktur. Varför detta? När man vet att alla kommer drabbas av en nedgång av detta slag, och det är bättre att ha pengarna på ett sparkonto. Vad är deras egentliga intention? Passar man på att sälja sina egna innehav för att lägga sig likvid eller tror dom verkligen på sina egna rekommendationer?

Dags för räntehöjning igen, och gissningsleken för hur mycket Riksbanken ska höja fortsätter. Det vi vet är att pengar blir dyrare = DÅLIGT för finansekonomin och DÅLIGT för realekonomin. Men att en höjning på 50 punkter kan få börsen att rekylera upp igen, är inte omöjligt. Slutar börsen på rött idag och faller tillbaka innan beskedet imorgon så är det mycket troligt. Att experterna försöker haussa prognoserna, allt för att få en 50 punkters höjning att låta duvaktigt och det bästa som kan hända aktiemarknaden. För det gäller ju att hitta de små ljuspunkterna när allt ser så mörkt ut, men snart vänder det, eller inte.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar