måndag 17 oktober 2022

Direktavkastningsprocenten% på rekord nivåer

I takt med att börsens kapital krymper och aktiekurserna faller börjar direktavkastningarna komma upp i fantastiska nivåer där 5% eller mer inte är ovanligt längre. Jag fick det till 58st bolag på Nasdaq Stockholm. Kikar vi på den riskfria räntan så är det strålande tider att bygga en avkastningsportfölj. 

Men är detta en tillräckligt bra indikation för att börja bygga sin portfölj på. Ett bolag som delar ut ca 30-50% av nettovinsten är eller har varit ett ganska bra mått på sund direktutdelning, för att sedan återinvestera resten i verksamheten för framtida tillväxt.

Så en frågan jag ställer mig är hur länge bolagen kommer att kunna hålla på sin utdelningspolicy. Hur långt är man villig att dra detta ifall nu vinsterna börjar utebli, vilket börsen verkar tro just nu med tanke nedgången.

Att utdelningsbolag ser direktutdelningen som en kvalitetsstämpel och visar stabilitet och tillväxt ligger nog djup rotat i den institutionella bolagskulturen, vilket kan vara ödesstiget om bolagen inte vågar bekänna färg och börjar dränerar bolaget på kapital för att inte visa svaghet eller göra sina penningstinna aktieägare besvikna. (gäller inte alla)

Kanske att detta kapital i stundande tider skulle ge en bättre avkastning ifall bolagen ser över sin kostym och eventuellt skaffar sig varma kläder inför kommande istid. Jag tror en del av marknaden skulle ha en förståelse för en sådan åtgärd (att man drar ner sin utdelning), då alla pratar om att vara långsiktiga.

Så att bara stirra på procenten idag kan bli ödesstiget, från nu, så kommer det fundamentala spela en större roll än nyckeltalen som ofta är baserade på en fiktiv aktiekurs (lägg till PE talet) och det börjar nu se för bra ut för att vara sant, vilket det troligtvis är. Det måste vara bättre att ha koll på bla. Direktavkastning/Nettovinsten. Då verkligheten har en tendens att komma ikapp och vem vill i slutet av dagen bli sittandes med en aktie både med sjunkande kurs och utan direktutdelning? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar