tisdag 25 oktober 2022

Dom hade chansen

 Staten och kapitalet hade en unik chans att göra två flugor på smällen, men tog den aldrig. Ibland skulle bondförnuft behövas bland våra stora ledare. I själva bondförnuftet, så är det oundvikligt att nämna ordet "fulla lador", där politiker inte är dummare än att man retoriskt använder formuleringar som folket kan relatera till, och låter bra. (att sedan en politikers budskap och agenda, är två skilda saker, det kommer vi aldrig att förstå).

Under våren och sommaren (synonym för högkonjunktur), sår man och skördar sina grödor, för att fylla sina lador inför annalkande vinter (Synonym för lågkonjunktur). Vi vet att en högkonjunktur följs av en lågkonjunktur, lika mycket som årstiderna avlöser varandra, det kan till och med bananfluga räkna ut.

Staten och Kapitalet hade en unik chans att bekämpa både skenande inflation och samtidigt utjämna det svenska klyftsamhället. Men man valde oväntat att fortsätta i samma trygga spår som man alltid har gjort för inflationsbekämpning. Detta till min stora förvåning, när dom annars varit så enormt kreativa med att bekämpa en "pandemi" med ekonomiska medel (= Bra jobbat).

Men vad var det Einstein sa (?): - bara en idiot prövar samma saker om och om igen och förväntar sig olika resultat. Att bekämpa inflation genom att skapa arbetslöshet och ekonomisk otrygghet hos stora delar av befolkningen låter inte så genomtänkt i modern ekonomi. Att helt plötsligt riskera en recension för att rädda ekonomin är kontraproduktivt, framför allt när man varit med och skapat delar av den själv. 

Nu stämmer till och med Finansinspektionen in på Riksbankens linje om att inte ge hushållen en chans att slippa amortering. Hur var det nu, staten och kapitalet sitter i samma båt, men vafan gör FI där? Jag tror inte dom höjde rösten någon gång under "minusräntetiden" från 2015, då man eldade på bostadspriserna i Sverige eller när Riksbanken började leka privatbank för svenskt näringsliv, framför allt fastighetsmarknaden. Det är tydligen stor skillnad på juridiska personer och vanliga personer i Sverige och dom ska behandlas där efter. När man nu missade att normalisera både finans och penningpolitiken under de goda åren före pandemin och istället fortsatte att elda på för fullt, till finansgökarnas stora glädje (Less is more, no no, MORE IS MORE), så har vi nu fått ett större problem att lösa än bara den rådande energikrisen.

Så varför valde man nu inte att börja fasa ut ränteavdragen istället för att höja räntan? Det skulle ha haft samma effekt på konsumtionen och samtidigt stärka statskassan med 15-20 miljarder per år (skulle kunna användas till att sänka energiskatten). Och inte nog med det, vi skulle få ett mer jämlikt samhälle. Utan ränteavdrag skulle det även löna sig att amortera, smaka på den! Vad vi behöver är en fri marknad där den osynlig handen sköter delar av ekonomin, att staten och kapitalet hela tiden rycker in och leker överförmyndare ska inte behövas. Vi är väl vuxna människor?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar