måndag 5 december 2022

Kan man lita på anonym handel på Nasdaq?

 Att Nasdaq numera även har infört anonym handel för large, mid och small cap (tidigare bara OMX30) för att skydda större aktörers intentioner och intressen tycker jag verkar ganska skumt. Att vi ska ha en transparant handel där alla har tillgång till samma information vid samma tid bör vara heligt inom derivathandeln. Detta luktar mest mygel och det gynnar absolut inte oss småsparare.

Kika bara på dagens handel, där US terminerna pekade nedåt, och röda uppslag om en backande USA öppning. Och mycket riktigt så öppnade vilda västern nedåt, men vad händer då med OMX30, som även den började backa under eftermiddagen?


Jo, den rusar norr ut, +0,5% under en timmes handel. Och man kan undra vem som köper upp OMX30?




Hur många Turbo warranter "knockas" dvs. förfaller och blir värdelösa och hur många stoploss utlöses på Björn certifikat under den här timmen? Det finns nog ett visst intresse hos aktörer som ger ut dessa derivat att lägga stora köp orders denna timme, när allt verkar så glasklart för en nedgång, antingen att dom gör det själva eller genom andra kanaler, eller ja just det, nu kan man handla ostört och anonymt, för att hämta hem stora vinster på utgivna certifikat, för att sedan sälja av aktierna till ett plus-minus-noll resultat, men kammar hem storkovan på derivaten.



S&P 500 minus 1% vid skrivandes stund... 

Ja man kan ju bara gissa och undra vad som händer bakom kulisserna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar