måndag 4 december 2023

Vecka 49 - Första advent

 

Första advent är här och jul hysterin har startat, där det ska plockas fram miljoner med stjärnor och stakar, och hängas upp kilometer med ljusslingor på balkonger och i trädgårdar. Men fint blir det i vinternatten, som nu även är förgylld med ett vackert snötäcke. I veckan blir det fokus på min tillväxt portfölj. Alla rapporter är inmatade (väntar bara på Systemair den 7 december), så nu ska siffrorna stötas och blötas och förhoppningsvis komma fram till en bra analys för en preliminär portfölj för 2024.

Börsen fortsatte uppåt förra veckan och optimismen fortsätter mot ett positivt avslut på börsåret 2023. Motståndet 2236 bröts och vi befinner oss i en positiv trend kanal mot nästa motstånd 2274, där jag gissar att vi får en konsolidering när marknaden måste titta upp och se var resten av investerar sentimentet är på väg, för det har aldrig varit mera viktigt att följa flocken i dessa tider, nu när bågen är spänd till bristningsgränsen, eller är det så att börsen är lågt värderad mätt mot den fantastisk växande marknaden vi har nu (ironisk)? Att bolagen kommer bli tvungna att fortsätta höja sina priser (ökad inflation), och samtidigt sjösätta sparpaket (ökad arbetslöshet) är oundvikligt, och ej att förglömma är de ökande konkurserna bland onoterade bolag . Snart kommer vi ha en Stagflation i stället för den uttjatade inflationen. 


OMX handlas över MA34 som i sin tur befinner sig långt över MA200 och det är inte illa i dessa tider och att bryta den här trenden kräver riktigt dåliga nyheter. Men när marknaden stirrar sig blind på aktiekurser och bolagsvinster och Grekland får höjt kreditbetyg med stabila framtidsutsikter som grund,  i skuggan av inflationsbekämpning med räntehöjningar. MEN Grekland tillsammans med Italien och Portugal har idag en statsskuld långt över 100% av sitt BNP (duktiga Sverige har 40% och stora Tyskland har 60%) där EU gränsen är satt till 60%. SÅ är det någonstans det pyr just nu så är det på statsnivå och om dessa länder i huvud taget kommer att klara av att hantera sina skulder när inflationsbekämpningen är fokus och dom måste rätta sig efter ECB räntehöjningar. Vem kommer att kasta in handduken först? Och hur kommer det slå mot obligationsmarknaden och i sin tur aktiemarknaden?  Det är inte över förrän det är över.


Grekland   171%
Italien        144%
Portugal     113%
Spanien     113%
Frankrike   111%
Belgien      105%     

källa: Europaportalen


BFE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar