tisdag 12 mars 2024

Börsen är inte övervärderad , den är värd varenda svensk krona

 Hej vad det går, det hade jag aldrig trott, men så blev det, det ena rekordet ersätter det andra, precis som Arman Duplantis, som lägger ribban på nya högre höjder. Visst hade jag mina aningar om att vi skulle få ytterligare börsrekord efter 2022 års börsnedgång som gick från OMX 2466 ner till 1780 (-27%), under en 9-månaders period, men att vi skulle nå över 2510 kunde jag inte tro, och det kommer nog inte att sluta här. Min allokeringsbarometer slutar vid OMX Index 2547 och vi tycks snart vara där.

Jag gjorde en snabb sökning på medeltalet av P/E-talen för våra 50st börsbolag (börsvärde >100 Msek) och fick fram en siffra på 20-25 under 10årperiod + dagens P/E tal. 

28 bolag ligger under P/E 25 idag och är alltså inte speciellt övervärderade om man går efter dessa mått, och för resterande bolag hittade jag det högsta P/E-talet på 37, vilket inte heller är så uppseendeväckande i dagens ekonomi. Så vad är det som händer och fötter med värderingar på aktiemarknaden?

Min första teori är att det är just aktiemarknadens alla dess goa bolag som skapar dagens höga inflation, där man höjer sin omsättning och vinster genom att höja marginalerna och på så sätt pressas P/E-talet ner till "normala" nivåer, om man nu ska tro på ett nyckeltal som egentligen bara används för jämföra bolag mot bolag. Vad händer då om samtliga bolag är kraftigt övervärderade, är då ett P/E-tal mellan 20-25 verkligen en sund siffra? Problemet med detta är att inflationen kommer att fortsätta stiga så länge bolagen fortsätter höja sina marginaler, detta gör man för att man kan, för vem kan hindra någon att tjäna pengar? Samtidigt har dom höga förväntningar att leva upp till sitt börsvärde, så något måste dom göra. Vi vill inte att dom ska dra ner på kostnader genom varsel, vilket tyvärr blir oundvikligt till slut, om inte efterfrågan och konsumtionen ökar igen.

Så här står vi med en inflation, som ligger över målet, och med hög inflation kan vi se oss om efter lägre styrräntor framöver eller så är centralbankerna så pressade nu att börja sänka, i alla fall några gånger innan året är slut, just för att rädda den samtidigt haltande real-ekonomin, som inte går lika bra.

Min andra teori att börsen stiger efter att ATH är nått, är att algoritmerna för robothandeln sätts ur spel, när den tappar tidigare referenser på vad som är högt värderat, och då tvingas börja tänka själv, och det är nog mycket som kan gå galet om en "robot" får börja härja fritt och handel som baseras på "syntetisk" data för den tekniska analysens köp och sälj signaler. Troligtvis försvinner säljsignalerna, fram tills att nödbromsen dras av någon klok människa vilket inte slutar med en mjuklandning, om det går för långt.

Mönstret på dagen handel ser väldigt algoritm köpt ut, då varje mindre nedgång möts upp av ett eller ofta flera större köp som tar dagens handel till ny hög nivå och det skapas en tydligt positiv trend. Ett mönster som har speglat hela tisdagens handel (12/3). Typ som att köparna står på kö att få köpa in sig på en vinnande marknad, som många av oss nu borde tycka är lite övervärderat, men inte om man nu ska följa P/E-talen. Dock kan jag säga att mina kunskaper kring algoritm handel är väldigt begränsade.



Att centralbankerna bara verkar ha styrräntan som verktyg för inflationsbekämpning, som då ska dämpa konsumtionen och till sist bolagens vinster. Men på detta sätt kommer man inte åt den rådande börs-inflationen, inte utan att sätta real-ekonomin i en recession med rejält fallande konsumtion. Problemet här är att världen är så överbelånad att stater har mer att förlora på en sådan taktik och tvingas nog att gå finansmarknaden till mötes och göra pengar billigt igen och med det skjuta problemet på framtiden, och vem vet, kanske den osynliga handen löser problemet på sikt.

Under denna börsyra så har även guldet och krypto valutor hittat nya höga nivåer, och det verkar som om mycket av kapitalet börjar söka sig till säkra hamnar för att undvika dippen. Man ska även veta att det bara är några promille av börsens aktier som byter ägare varje dag och sätter kursen för hela marknaden, vilket inte ger en fundamental värdering, och kan snabbt byta riktning. Men om börsen är övervärderad kan bara framtiden utvisa, och mitt i allt detta sitter de stora bolagsägarna stilla i båten, allt annat lika, i dessa märkliga tider.

BFE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar