fredag 30 september 2022

Ha koll på det Långa Stödet




Utmaningen med aktier är att priset styrs av extremt många parametrar, på kort och långsikt, vilket gör handeln väldigt komplex och svårberäknad.

Man kan alltid fråga sig vad priset ska vara för en aktie och svaret på den frågan är vad du är villig att betala. Att det sedan finns 1000 sätt att komma fram till rätt pris gör denna andrahandsmarknad fascinerande och i många fall beroendeframkallande.

Visst är det så att priset du är villig att betala är ju inte det pris du tror aktien är värd. I så fall skulle du hållit dig till obligationsmarknaden eller andra tråkiga derivat. För visst är det så att aktien du köper är eller kommer vara värd mera än vad du gav, så att du i framtiden kan sälja den med god marginal och göra vinst.

Ett av de 1000 olika vägarna att hitta rätt pris är att använda sig av Teknisk Analys. Teknisk analys handlar om att "man ser det man vill se" och är vi tillräckligt många som ser samma sak så blir det självuppfyllande. 

Här kikar jag på det Långa Stödet där jag går tillbaka minst 5 år i tiden och drar en stödlinje från lägsta punkt till nästkommande 2 lägsta punkterna (funkar bara vid tillväxt), men när det stämmer så funkar det ganska bra, och man får en bild ifall aktien har rätt pris. Desto flera sammanhållande punkter, desto starkare blir stödet och man ser ganska tydligt möjlighet eller risk med aktien, beroende på hur långsiktigt man är.

När en aktiekurs befinner sig över det Långa Stödet så är den "in the money", för att låna ett begrepp från optionshandeln. Faller den igenom bör man hålla sig borta, eller tolka det som extremt billigt och att aktien nu har rätt pris, det är upp till dig.

Två exempel:

OMX30

OMX30 skulle man tolka att börsen har varit extremt övervärderad under 2020/21 och är nu på väg att kylas av, med risk att det kan bli betydligt värre än vad vi hittills fått känna på.




ERICSSON B 

Ericsson har också varit övervärderat under en period, där kursen nu har normaliserats, men även fallit igenom det Långa Stödet, vilket kan tolkas som extremt billig eller att aktiekursen hittar en ny lägre nivå.




Slut och över .. Trevlig helg !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar