fredag 11 november 2022

Aktie värderingar i en spekulationsekonomi

De vilda spekulationerna förklarar börsens outgrundliga värderingar på bolagens aktiekurser och den rådande osäkerheten förklarar den höga volatiliteten. 

Kikar man på Nibe Industries aktiekurs som står runt 97sek och med den redovisade vinsten på 1,8sek per aktie så får vi en vinstmultipel på 53, när vi använder nyckeltalet PE (aktiepris/vinst). Med bibehållen vinst varje år så skulle det ta 53år att få tillbaka sin investering. Så om man vänder på siffrorna så skulle man kunna säga att 98% av Nibes aktiekurs egentligen är baserad på ren spekulation där man förväntar sig få tillbaka sin investering på 53år. Nu är siffran 53 ett rent uselt PE tal och jag skulle säga att aktien är på tok för dyr, men vem vet, dom kanske ökar vinsterna framöver så att det inte tar dessa 53 åren att få tillbaka sin investering.


Enterprise Value är ett annat populärt ekonomiskt begrepp som ska visa bolagets värdering och består av aktiekursen plus bolagets nettoskuld. Men att använda sig av aktiekursen som är till 98% baserad på spekulation så kan man nog ifrågasätta ifall det ger rätt värdering, i alla fall under dessa stormiga volatila tider? Då ingen kan förutspå framtiden och att aktiemarknadens framtida värdering till stor del är baserad på historik av tidigare kursutveckling, omsättning, vinster etcetera tillsammans med framtida förväntningar så kan vi ju bara göra en kvalificerad gissning ifall en aktie är köpvärd eller inte och sen hoppas på att vi har rätt, men det får framtiden utvisa. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar