torsdag 13 april 2023

EnergiBubblan

 Energi energi och energi, elpriser och elbrist, ett eftersatt elnät, global elmarknad med svinhöga elpriser. Hur illa kan det bli? Sverige producerade under 2022 ca 160TWh och ca 140TWh av dom, brände vi själva, alltså gick resten på export till våra grannländer. Det blev alltså inte så eländigt som vår nyhetsmedia ville förutspå, kanske inte så underligt i för sig. Jag har även hört från säker källa att det aldrig var någon kris eller risk för att vissa områden i Sverige skulle tvingas stängas ner pga. elbrist, men vad är det för roligt att skriva om det? Det ger ju absolut inte lika många "klick", som att skrämma upp befolkningen och öka på klimatångesten. De höga elpriser berodde på Ryssarna och att vi inte längre önskar deras gas och olja, vilket har drivit priserna till absurda nivåer, där tillgången sjönk kraftig men efterfrågan var konstant, ett ganska normalt beteende i en marknadsekonomi. Så vad händer nu? Det plöjs ner miljarder i nya energiprojekt för vind och sol, samtidigt som villaägarna monterar solpaneler på sina tak, "what ever it cost", för med dagens elpriser så är det lätt att räkna hem vinsten på ca 10 år, "brake even" fram till 2033 för dom som installerade i år. Kikar vi på vindkraft och solkraft och till och med vågkraft, så står investerarkollektivet på kö för att få investera i energiparker både till land och havs, för prognosen säger att vi kommer att behöva dubbla elproduktionen fram till 2045 för att vi inte ska gå strömlösa. 

Vad jag undrar är var "kärnkraftsdebatten" har tagit vägen om nu krisen är så omfattande och allt kommer bli mörkt om vi inte agerar NU, bygger ut vindkraften NU, ökar antalet solkraftparker NU, för annars så kommer vi inte att kunna tillverka idiotisk grön stål och vi kommer att behöva släcka ner halva Småland pga. bristen på energi och inte prata om alla dessa flaskhalsar i vårt undermåliga kraftnät. Jag har inte hört några planer på att sätta spaden i backen för nya kraftverk, har du?

När vi väl byggt ut vind och solkraften så kommer vi ha landat i en ny-gammal tid då allt normaliseras, Tyskland får ordning på sin kraftförsörjning, och elpriserna sjunker tillbaka, då det är dom som bidragit till prisrallyt under hösten och vintern. Och vips så kommer ingen av dessa enorma investeringar att betala av sig, framför allt inte när priserna dumpas när det blåser och solen skiner från klar blå himmel, då tillgången ökar kraftigt gentemot efterfrågan. Då kommer det ta 20-30år för en villaägare att få tillbaka sina investerade pengar. Sen kan vi lägga till dom kärnkraftverk som till slut kommer att börja byggas i Europa för att lösa energiproblemet de dagar då det inte blåser och solen skiner med sin frånvaro (och vi producerar löjlig grön stål), då spricker energibubblan och Sveriges kuster och landskap kommer att vara fulla av övergivna energiparker (som ingen längre vill kännas till), som enorma kors på en kyrkogård kommer vi påminnas om den stora energibubblan då världen höll på att släckas ned, eller inte(?) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar