fredag 26 maj 2023

Ända in i kaklet

 Det finns inga mjuklandningar i finansvärlden. Som ett gammalt politiskt ordspråk så är det ”in i kaklet” som gäller, för vem vill förstöra festen när allt är som roligast. Att vi har en så högt värderad börs idag är märkligt, och det ser ännu märkligare ut om man kikar på OMX30 grafen från 2020 till dagens datum. Kikar man på den utan att veta om en pandemi med hög dödlighet och en ner stängd ekonomi, enorma kvantitativa lättnader med en tokrusande inflation som följd, höga räntehöjningar som ska kväva oskyldiga konsumenter. Och som det inte räckte, en svensk skvalpvaluta som fördyrar importen och bidrar till ännu högre inflationen, och som även fördyrar de svenska statslånen. Om man inte kände till detta så skulle man tro att Sveriges ekonomi blomstrade som aldrig förr, full sysselsättning, hög tillväxt och inte ett moln på himlen. Men ser realekonomin verkligen så bra ut, och hur ser framtiden ut?


Att de bolag som redovisar bra resultat beror mest på att dom inte berörs av den svenska skvalpvalutan, alla affärstransaktioner görs i utländskvaluta, inköp som försäljning, förutom de svenska administrativa kostnaderna (som är billiga nu) och rapportresultatet så klart, som får en rejäl skjuts när dom räknar om det mediokra resultatet till svenska kronor. I Q1 rapporterna fick man även en rejäl hävstång av inflationen, allt blir dyrare och pressar upp nettoomsättningen i resultatrapporten samtidigt som marginaler ökar marginellt, det ser ut som att det går bra, men allt annat lika. De bolag som inte lyckas presentera ett bra resultat under dessa omständigheter är dömda att förlora, vilket även syns i börskurserna.

Nä, det kommer inte bli en mjuklandning av detta, och kanske att Riksbanken börjar inse att det är deras roll att förstöra festen, att tända lampan just när allt är som roligast, för när spriten är billig så blir fyllan dyr. Finansgökarna vet bara en sak och det är att öka, att köra på tills det tar stop, in i kaklet, det är först då man inser att festen är över och bakfyllan gör sig påmind igen

Trevlig Helg  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar