onsdag 13 september 2023

Björn Borg - Mitt i epicentrum av en expansiva penningpolitik


Vad hände egentligen med marknaden och aktiekurserna efter att riksbankens nationalekonomer skulle visa världen hur man avstyr en ekonomisk kris genom att skapa syntetisk tillväxt. Att vi nu står inför enorma utmaningar när dimman börjar lätta och vi sakta börjar se konturerna av en verklighet igen gör det omöjligt att analysera bolag och gissa vad som är köpvärt.

Björn Borg har visat bra fundamentala siffror under många år, visst har dom haft dippar till och från, men generellt har dom varit ett stabilt bolag som levererat godkänt resultat i över 20år. Hur har detta visat sig i aktiekursen? Inte alls skulle jag säga, aktien har åkt berg och dalbana i en lång och negativ trendkanal under många år. Men så plötsligt i April 2020 så händer det, och kursen tar fart och skickar upp aktien i skyarna, medans det fundamentala tickar på som vanligt i en lugn positiv tillväxttakt.


Vad händer med kursen ifall det nu visar sig att Björn Borg (och hela aktiemarknaden för den delen) befinner sig i en tillfällig bubbla? Då finns det risk att riktkursen ska ner mot 20sek, dvs. en nedgång på nästan 50%. Så hur ska man kunna analysera ett bolag idag, hur långsiktig ska man behöva vara?

             Blå= Bull. Orange= Base. Röd= Bear Grön= Riktkurs. Grön Streckad = Trendkurs Svart Streckad= Långa stödet . Grå lodrät=Analysdag

Min analys säger fundamentalt att BB är ett Base Case i positiv trend med en riktkurs runt 38sek, vilket jag skulle tolka som ett bra köptillfälle, både som en Swingtrade och för den långsiktige. Även fast kursen befinner sig i en negativ trendkanal som troligtvis kommer fångas upp av Bear Stödet (Röd Linje) för att sedan vända upp mot riktkursen igen (Grön Linje) och vidare över blå linje (Bull Case) där Swing Tradern kliver av med vinst. Stoploss vid 32sek, om marknaden vill något annat. För vad händer OM bubblan spricker? Jag gissar att kursen kommer landa kring det långa stödet (Svart streckad linje) och med den vetskapen så väntar jag med att köpa tills vi har facit i hand.

Om Bolaget

Björn Borg är verksamt inom detaljhandelsbranschen. Bolaget är en tillverkare och återförsäljare av kläder, skor, väskor, glasögon och övriga accessoarer, med fokus mot sportsegmentet. Koncernen har egen verksamhet i alla led från varumärkesutveckling till konsumentförsäljning och försäljning sker via konceptbutiker, licensierade återförsäljare. samt via E-handeln. Störst marknad återfinns inom Norden. Huvudkontoret ligger i Stockholm.


Fundamentala analysen använder siffror från Börsdata, diagrammet från Aktiespararnas Hitta Kursvinnare och bolagsfakta från Avanza

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar