tisdag 14 november 2023

Allt startade i finansmarknaden

 

Att inflationen drabbat oss alla är vi nog överens om, men det ingen talar om är inflationen som drabbade börsen 2020 och som startade allt detta. När priserna på aktier sköt i höjden pga en penningpolitik som gav TINA ett ansikte och som startade inflationskarusellen. I ruset av injicerat monetärt kapital tappade aktiemarknaden fotfästet och började sväva fritt. Aktier blev dyra, men denna typ av "inflation" sågs i stället som något bra, något som gärna ekonomer inom finansmarknaden tar cred för. När värdet på noterade börsbolag ökar utan orsak, så ökar även förväntningen på bolagens resultat, vilket inte är så lätt att leva upp till på en marknad satt på paus. Så nu var även goda råd dyra, för hur ska företagen visa marknaden att man kunde leva upp till sitt värde. Kan man inte hitta nya kunder på befintlig marknad, och inte heller hitta nya marknader (på så kort tid) och i detta värsta scenario, den marknad man är verksam på bara gick på halvfart, så vad skulle man göra? Jo, man höjer sina marginaler! Samtidigt som detta sker får man hjälp av Staten och Kapitalet med att hålla nere sina personalkostnader genom massiva kvantitativa lättnader, var det något det fanns gott om så var det nytryckt monetärt kapital, men betydligt mindre av genomtänkta goda idéer. Det är få förunnat för producenter och återförsäljare som enkelt kan justera sina vinster med att höja marknadspriserna (Pricing Power, var det en gubbe som sa...) för att skicka prislappen nedåt i ledet och  göra aktieägare nöjda och låta notan betalas av konsumenten. 

Att det även dök upp en energikris vid rätt tillfälle, så kunde detta lätt döljas, dvs. att dölja pågående  prishöjningar i rökridån av kriget. Att ingen på centralbanks nivå såg vad som höll på att hända ser jag som ytterst märkligt?

Så vad hände? Jo, världen fick beskåda en av de största bredaste inflationsstormarna på länge, som tvingar Staten och Kapitalet att kika långt ner i verktygslådan efter en lösning. Och efter att våra centralbanker hade tänkt klart så hittar man självklart den lösning som man alltid använder mot inflation, man höjer räntorna, rakt av, allt för att kyla ner marknaden. Här gäller det att stoppa konsumtionen till vilket pris som helst, genom att göra pengar dyra, och dom gör precis som företagen och skickar notan till konsumenten.

Att även företagen drabbas av detta med högre räntekostnader som går stick i stäv mot deras vinstplaner var inga problem längre. För om alla bolag följer samma mönster så går det att höja priserna lite till, och lite till. Man passar även på att  dra ner på sina organisationer, för högre arbetslöshet är bra och accepterat i en miljö med hög inflation. Så åter igen skickas notan vidare till konsumenten. 

Rättvist eller inte, men något fel är det på den här ekonomiska systemet som styrs av en ej folkvald myndighet vars makt är större än riksdagen själv. Och att år efter år får sitta och styra under ansvarsfrihet fungerar inte när det är människor inblandat, för människor har ofta en egen agenda, och det är lätt hänt att tjänster och gentjänster blir vardagsmat i maktens korridorer. Men det är inget vi små människor till lika konsumenter ska bry sig om, sköter ni ert, så sköter vi vårt, men gör Ni verkligen det?

Värsta scenariot drabbar nog Sveriges arbetarklass. De som bor i hyresrätt och är lagom nöjda med det livet ger. Arbete, mat, husrum, barnbidrag, en klick välfärd och 5 veckors semester samt lite pengar över för konsumtion. Men som nu sitter i samma sjunkande båt, solidaritet tror jag det heter, när alla ska vara med och betala för dumheter som andra ställer till. Rättvist eller inte, kanske man kan göra  något annorlunda och inte låta den enskilda människan till like konsumenten ta största delen av notan?

- Förresten, har någon sätt till våran finansminister?

INFLATIONER

Utbuds -inflation
- tillgången är mindre än efterfrågan

Efterfråge -inflation
- Efterfrågan är större än tillgången

Kostnads -inflation
- Råvarukostnader ökar och frakt/produktion blir dyrare

Vinstdriven -inflation
- vinst marginalerna ökar i otakt med marknaden

Importerad -inflation
- En lågt värderad valuta gör det dyrare att importera råvaror, produkter och tjänster

Valuta värdes -inflation
- Staten skapar för mycket nya pengar och krediter så valutan tappar i värde


BFE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar