tisdag 21 november 2023

FASTIGHETSSKATTEN?

 

ibland känns det bara riggat, en smart plan där man släpper några artiklar om att återinföra fastighetsskatten, där nöjda ekonomer med sina kalkyler och smarta förslag som ska bidra med bättre rörlighet på bostadsmarknaden genom att inför någon form av schablonbeskattning på bostäder, men som i grund och botten bara handlar om att säkrar nya goa inkomster till staten. För efter att förslaget lagts fram och diskuterats så dementerar sittande politiker att detta inte kommer att genomföras, så vinner man lite cred i opinionssiffrorna tills nästa val, från egentligen ingenstans, smart och billig valpropaganda.

MEN vad är egentligen fastighetsskatten för dumheter? Det är en orättvis skatt där man tvingar invånare att betala för något man har köpt för redan skattat kapital, en skatt baserat på ett taxeringsvärde som drivs av marknaden och nu för tiden riksbanken.

I många fall så är det även ganska sjukt att behöva betala skatt för något man egentligen inte äger. Om man nu tvingas att med hatten i hand gå till banken och låna pengar till sin nya svindyra bostad, som pga. nollräntor under många år har trissat upp priserna till skadliga nivåer, så äger man egentligen bara en mindre del av sin bostad, resten äger banken, men ändå ska du tvingas betala fastighetsskatt för hela bostaden, vad är logiken i det, detta kan bara en national ekonom tycka vara rimligt.

Att fastighetsskatten även driver på segregationen är en annan sak som talar emot denna skatt, om nu Sverige ska vara ett jämlikt land, där alla ska ha råd att bo, sida vid sida, oavsett samhällsklass. Men med tillräckligt höga taxeringsvärden som i sin tur tvingar fram en tillräckligt hög fastighetsskatt så kan låglönetagaren ta sitt pick och pack och flytta till något billigare område, för här bestämmer staten var du ska bo och leva, oavsett vad du betalat för ditt hus.

I dags läget finns det inget utrymme att införa flera skatter, först ska man se till att dagens skatteintäkter kan hanteras och fördelas rätt, för det är väl inte bara jag som får en känsla att det slarvas till höger och vänster med skattemedel, som om det var en outtömlig skattkista att slösa med för blåögda politiker och stats och kommunanställda med ansvarsfrihet.

Jag säger nej till fastighetsavgifter (som vi har idag) och ett återinförande av Sveriges mest orättvisa skatt, fastighetsskatten. Ta samtidigt bort lagfartsavgiften vid försäljning av fastigheten, en förlegad ocker skatt som skulle tagits bort för länge sedan.

Att inte tala om stämpelskatten för pantbrev, som ökat lavinartat i takt med bostadsbubblan, framför allt vid ett generationsskifte där obelånade hus byter ägare och köparen tvingas betala sjuka avgifter för nya pantbrev. Snygg jobbat lantmäteriet, ingen brådska att sänka denna avgift till en rimlig nivå, det kanske skulle räcka med ett tak på 500sek kanske?

Så jag hoppas att utspelen om fastighetsskatten bara handlar om röstfiske och opinionssiffror, att ingen politiker vågar införa den galna fastighetsskatten, med risk att förlora i popularitet.

Låt folk bo i fred.

BFE


Fakta:
Fastighetsskatten är 0,75% av taxeringsvärdet, men aldrig högre än takbeloppet 8874sek (deklaration 2023)

Stämpelskatt (Lagfart) uppgår till 1,5% av köpeskillingen eller taxeringsvärdet för året innan lagfart beviljas  (det alternativ med högsta egendoms värde)

Pantbrev har en stämpelskatt på 2% av pantbrevs beloppet samt en avgift på 375sek 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar