torsdag 22 februari 2024

När ett Amerikanskt AI bolag visade vägen för världens finanser

Hur kommer vi att minnas den tid vi lever i nu, troligtvis kommer vi att se tillbaka på den som helt galet och vi kommer fundera över hur det kunde bli så? Men det är alltid lätt att vara efterklok och tack vare det kan vi förlåta oss själva för de märkliga beslut som ändå fattades under första åren på 20-talet?

Vad var det han sa, Oscar den Wilde, jo att historien har en tendens att återupprepa sig. Vilket är ganska klokt sagt av en man som levde på mitten 1800-tal, med ett betydligt begränsat informationsflöde och frånvaron av artificiell intelligens. Men visst har han rätt, saker och ting upprepar sig ständigt, men då varje ny situation ser lite olika ut så kan vi inte förhindra det dåliga och heller inte behålla det som är bra.  Allt bara måste gå igenom en biologisk regression enligt alla naturlagar, och som till 100% säkerhet slutar med att vi åter jord ska bli, allt annat lika. Och det kommer inte ens artificiell intelligens att kunna ändra på.

Så låt oss kika på IT bommen som fick börsen att explodera med start 1998 och toppade mars 2000 med en uppgång på ca 200% under 24 månader period, snacka om FOMO, vem ville missa tillfället att bli rik. Och det blev en hysterisk tid, där de mest övervärderade bolagen blev ännu hetare pga. just att dom var brännheta och övervärderade. Och med det som beslutsunderlag agerade vi och köpte in oss. Visst är det lätt att vara efterklok. Och visst gör girighetens baksmälla ont, men en bättre skola finns inte, för den som fortfarande lär av sina misstag. Dock lovar jag att vi kommer göra samma misstag igen, då historien har en tendens att återupprepa sig.

NVIDIA, bolaget som äger AI (artificiell intelligens), bolaget som kommer att sälja mikrochips till allt och alla. Varje tandborste i hela världen kommer innehålla ett chip från NVIDIA med stöd för artificiell intelligens, och detta bara inom några månader, för visst verkar det rimligt, eller inte. Att även hela den finansiella världsekonomin kommer att resa sig ur askan från pandemin just pga. artificiell intelligens, och då med världens aktiebörser som pålitlig vägvisare. Allt detta tack vare framgångsrika bolag som NVIDIA m.fl.. Men kanske nu att Oscar har rätt, att historien har tendens att återupprepar sig. Vi kommer troligtvis att få vänta några år på att artificiell intelligens kommer att borsta våra tänder.. men vänta lite, den tandborsten finns ju faktiskt redan, så vi är ju redan här, utan NVIDA chip. Så jag passar på att skicka ut ett varningens ord, för när saker och ting är för bra för att vara sant, så är det ofta så, så är det.


BFE


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar