onsdag 1 februari 2023

Axfood kämpar i motvind.

 

Det var ett tag sedan jag nämnde Axfood i bloggen, närmare den 22 Augusti, och då var läget Avvakta/Behåll pga. en övervärderad aktiekurs. Sen gjorde jag en egen uppdatering i Oktober där det blev Rek. Köp, med riktkurs 307. Från Augusti rasade kursen ner till 250sek för att sedan i Oktober jobba sig upp mot 290sek, där den stannade i början av Januari.  Så det var väl en ganska bra gissning. Men nu går det trögare igen, och är väl inte så förvånade med tanke på konjunkturen. Marginalen ser bra ut jämfört år mot år, men kikar jag kvartal så börjar det bli jobbigt, tur att kassan är fylld, för det kan nog behövas snart. Utdelning ökar och det verkar ha blivit en vanlig åtgärd för att rädda bolagets börsvärde och inte göra investerarna besvikna. Med dagens kurs på 257sek så ger Axfood en direktutdelning på 3.15%, helt okej. Dom har en tendens att öka sina lån vilket inte kan vara bra i dessa tider, men då kassaflödet ser bra ut samtidigt som kostymen växer så måste dom förvalta sina lånade pengar väl.

Att marginalen går ner känns som en naturlig utveckling under sämre tider. Att vi måste äta oavsett är det inge tvivel om, men att vi kommer att se ett generellt vikttapp bland svenska befolkningen är inte troligt, istället för oxfilén och bean, väljer vi fläskfilén och kanske till och med fläskkotletterna, vi kommer äta billigare vilket verkar dra ner marginalerna för dagligvarubranschen. Och inflationen ökar automatiskt omsättningen, så den siffran säger inte mycket nu.

Jag ser fortfarande en hög riktkurs på 293sek och min analys säger Rek. Köp, så med dagens notering på 257sek så bör det vara prisvärt nu. Bolaget har gått från Kategori-2 till -1 och passar nu i värdeportföljen (Ligger idag i min fiktiva Tillväxt Portfölj), men vi får se vad som händer och fötter under 2023. Jag nämnde i Augusti att Axfood kan rasa ner mot 200sek till det långa stödet pga. marknadskrafter vi inte styr över, men att spana efter svanar kan man inte göra hela tiden, vi utgår från att det blir en mjuklandning, och att det ordnar sig på sikt.

Blå= BullCase (ev. Exit). Orange= BaseCase (Jämviktskurs). Röd= BaseCase (ev. Stoploss). Grön= Riktkurs baserat på 12 mån. kursutveckling + fundamental poäng analys. Svart Streckad= Långa stödet (>5år tillbaka i tiden).

Bolagsinformation

Axfood handlas på LargeCap och under bransch Konsument Stabil. Dom är verksamma inom dagligvaruhandeln. Bolaget är specialiserade inom detalj- och partihandel och inom koncernen återfinns ett flertal dagligvarukedjor, där de mer kända inkluderar Hemköp, Willys och Mat.se. Idag står den svenska marknaden för majoriteten av försäljningen och försäljning sker huvudsakligen via fysiska butiker, men bolagets varumärken erbjuder även hemkörning av varor, samt diverse matkasseleveranser. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Fundamentala analysen använder siffror från Börsdata, diagrammet från Aktiespararnas Hitta Kursvinnare och bolagsfakta från Avanza

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar