Några tankar om att investera och spekulera...
Om man ska investera i derivat som tex. aktier, så har jag en fundering. Om man kan läsa av marknader och branscher så kommer själva derivatet att vara sekundärt i själva investeringen, så länge man ligger investerad i rätt bransch under rätt marknadsförhållande. Detta skulle kräva mindre tid och energi än att analysera och hitta vinnare bland världens alla noterade aktiebolag och till ett bättre resultat?
Att investera i derivat kräver kunskap, att lita på turen är få förunnat och kommer troligtvis sluta med förluster, räkna inte med att du är en av dom få förunnade, så slipper du bli besviken. Naturens lagar är skrivna i sten, vi måste lära oss krypa innan vi går och gå innan vi springer. Ju mer vi övar desto bättre blir vi. Eller som Ingmar Stenmark sa, ju mer jag tränar desto mer tur har jag.
Att handla med aktier eller med derivat som CFD, certifikat, optioner, warranter och terminer, utan att förstå marknaden eller den underliggande produkten och i sin tur den marknaden, gör dig till ett lätt byte för finansgökarna och du placerar dig längst ner i pyramidspelet. Att investera i bolag genom Aktier eller Fonder kan kännas tryggare, men kräver fortfarande sin kunskap, dina pengar ditt ansvar. Jag föredrar aktier för investeringar och certifikat för spekulation. Ogillar och undviker tidsbestämda finansinstrument där man måste ta hänsyn till underliggande tillgång, marknad och tid, dessa 3 gör produkten väldigt komplicerat. Market Makern som ställer ut produkten, styr prislappen för köp och sälj för att minimera egen risk och maximera sin vinst. Se det som ett hasardspel som erbjuder dig möjligheten att vinna men där marginalen är på bankens sida Var kritisk och tänk att det alltid är någon som vill tjäna pengar på dig, då kommer du tänka till en extra gång innan du kastar dig in i nästa erbjudande.
Vi blir hela tiden överösta av rekommendationer att investera eller spekulera i olika produkter för möjligheten att tjäna pengar och bli stenrika. Och här gör man troligtvis sitt första misstag genom att ta genvägen att hoppa på första bästa, och framför allt struntar i risken. En sådan investeringsstrategi kan gå väldigt fel och det enda du kanske vinner är erfarenheten från den hårda skolan, för att nu hitta något positivt. Lär dig av dina misstag, men framför allt när du gjort rätt.
Var börjar man?
Jag anser att man först ska skriva ner en plan och ett mål med sitt sparande, om detta finns det kilometerlånga spalter att läsa och lära om på internet. Det ända jag vill tillägga är att anledningen till en plan med ett sparmål är att du inte ska påverkas av informationsbruset som man bombarderas av dagligen, detta kan leda till fel beslut och att du inte följer plan och då inte uppnår ditt mål. Tar du blicken från målet går du lätt vilse.
Sen börjar det roliga, man måste lära sig marknaden och lite national ekonomi hur saker och ting hänger ihop. För att sedan gå vidare till branscher och dess trender, för att till sist hitta fram till bolag du ska investera i. För att göra det lite mer intressant så väljer man självklart branscher man gillar. Marknaden är som den är, inga genvägar, men gräv inte för djupt, det blir lätt förmycket i alla fall.
- Krångla inte till det, det blir krångligt ändå säger Bananflugeekonomen.
Jag tänker mig att man delar upp marknaden i 4 delar:
1- Världen (USA, Kina, Europa)
2- Sverige (eller det land du investerar)
3- Finans
Vad ska man kolla efter?
Hur dessa marknader reagerar och påverkar varandra vid olika konjunkturer, beslut och relationer. Även eventuella berömda svarta svanar dvs. oförutsedda händelser bör tas i beaktning. (en del i riskhanteringen). Nu mera finns det inte bara svarta svanar, utan även en vit rackare som kan dyka upp och påverkar marknaden positivt. Då vi matas dagligen med statistik och nyheter från världens alla hörn, så ger det en hyffsad bild av temperaturen av världens ekonomier. Viktigt är att man sållar bort alla "kanske" och "om" och "troligtvis", där människan inte kan låta bli att förutspå framtiden, gäller framför allt finansmarknaden (jag känner mig träffad). För vem kan se in i framtiden? - INGEN.
Sen kommer vi till branscher som man måste lägga ännu mera tid på, Vilka branscher finns det?
Energi
Kraftförsörjning
Material
Dagligvaror
Sällanköpsvaror
Industri
Hälsovård
Finans & Fastighet
Informationsteknik
Telekommunikation
Dessa i sin tur kan man dela in i 5-20 underkategorier vilket gör det sjukt komplext och det finns anledning att fokusera på några få kategorier. Det som är mest intressant är hur de olika branscherna påverkas av marknaden och konjunkturen, då får du en hyffsad bild över vilken bransch som är mest värd att investera i.
Jag tänker sedan att man delar upp konjunkturen i skala 1-5
1- Fantastiskt
2- bra
3- Normal
4- Dålig
5- Katastrof
Exempel:
Världsmarknaden:
I Mars 2020 när pandemin slog till (Svart Svan) gick världsekonomin från 2-Bra till 5-Katastrof för att sedan gå till 4-Dålig. Den Svenska marknaden rörde sig i samma mönster.
Hur reagerade Finansmarknaden:
Från att vi hade 1-Fantasktisk och "All Time High" på börsen i Januari 2020 till total panik och 5-Katastrof, för att sedan gå mot 3-Stabil, och snabbt vidare till 1-Fantastiskt igen. Här har vi den vita svanen, tack och bock staten och kapitalet.
4st exempel på Branscher och hur dom reagerade:
Dagligvaror gick från 2-Bra till 1-fantastisk
Sällanköpsvaror från 2-bra till 5-Katastrof
Hälsovård gick från 2-Bra till 1-fantastisk
Industri - Oförändrat skakigt, 3-Normal tack vare staten och kapitalets generösa agerande.
När man kommit så här lång och valt branscher så börjar det bli dags att kolla bolag och vilka man ska investera i. Då kommer vi till nästa fråga, ska jag välja förhoppningsbolag, tillväxtbolag eller värdebolag, eller kanske några av varje, fundera på det.
Det finns anledning att återkomma i ämnet under titeln Tankesmedjan bestinvest.
Trevlig helg !